stockholm
lätt molnighet
3.3 ° C
4 °
3 °
86%
5.7kmh
20%
ons
6 °
tor
6 °
fre
3 °
lör
6 °
sön
6 °
 • CHRISTIAN VON ESSEN
  Skönheten och Hållbarheten
 • Polarisering

  Att sätta sig in i nya branscher innebär att man plötsligt upptäcker en rad olika nyanser som vid en första anblick inte var synliga för blotta ögat. Verkligheten skulle vara så mycket enklare om allt var svart eller vitt. I själva verket är det en myriad av gråskalor.

  Som i alla branscher återfinns hos bygg- och samhällsbyggnadssektorn tydliga polariseringar, och kanske blir det mest uppenbart i jämförelserna mellan byggmaterialen. Den konservativa betonglobbyn lutar sig mot gedigen forskning och erfarenhet, utvecklar klimatsmarta lösningar och irriterar sig på den progressiva trähusfalangens flirtande med politiker på hållbarhetsjakt – ska politiken verkligen styra över marknadens materialval?

  Träkramarna efterlyser å sin sida ett byggande som kan bidra till fler arbetstillfällen på den utarmade landsbygden, lyfta Sverige ytterligare som grön ledare och basunera ut exempel på innovativa arkitektoniska trästrukturer som binder koldioxid och skapar ett meditativt lugn.

  Båda läger har förstås viktiga poänger, och i det långa loppet ser det enligt analyserna ut som att de båda byggmaterialen är ungefär likvärdiga när alla parametrar summeras ur ett livscykelperspektiv.

  Att polariseringen eventuellt kan bidra till att både trä- och betongföretag sporras till mer skyndsamma forsknings- och utvecklingsinitiativ är förstås positivt. Men risken blir att man får en bransch som inte samarbetar kring den viktiga samhällsplanering som vi i allra högsta grad delar med varandra.

  Att i varje upphandling och till varje enskilt projekt se till vilken materialmix som främjar ändamålet och de tre hållbarhetsbenen på bästa sätt måste vara högsta prioritet från alla håll.

  Låt oss komma bort ifrån antingen eller-tänket. Låt oss omfamna gråskalorna.

  CHRISTIAN VON ESSEN


  Christian von Essen, chefredaktör Svenska Byggprojekt