stockholm
lätt molnighet
3.3 ° C
4 °
3 °
86%
5.7kmh
20%
ons
6 °
tor
6 °
fre
3 °
lör
6 °
sön
6 °
 • CHRISTIAN VON ESSEN
  Skönheten och Hållbarheten
 • Skönheten och hållbarheten

  Ett tecken på hållbarhetsbegreppets mognad är att det rymmer till synes fler parametrar för varje år som går. Det räcker inte längre att skaffa en miljöstämpel så är man hemma – byggbranschen har en myrstack av val och möjligheter, certifieringar och energieffektiviseringsåtgärder att ta ställning till.

  Sociala flöden, integrationsfrämjande åtgärder, handel och kollektivtrafik, tillgänglighet för de äldre och omsorg för de yngre; boenden för de kapitalstarka och boenden för de resurssvaga. I en tidigare intervju för Svenska Byggprojekt påpekade Utopias vd Emma Jonsteg dessutom det ofta förbisedda argumentet att estetiskt tilltalande miljöer också bör rymmas i hållbarhetsbegreppet – människor mår helt enkelt bättre av att bo vackert.

  Hennes branschkollega Rickard Stark på Okidoki hakar på i det här numret. Han är fast övertygad om att byggjättarnas oligopol-situation måste brytas för att ge plats åt kreativa uppstickare som kan bygga enligt helt andra visioner – hållbart, men också visuellt spännande och utmanande istället för massproducerat.

  Simone Kreutzer på Intressegrupp Passivhus tycker att arkitekterna borde lära sig mer om energieffektivitet istället för att slå knut på sig själva för att ta fram så komplexa konstruktioner som möjligt.

  Det finns med andra ord en bit kvar innan skönheten och hållbarheten talar samma språk. Kanske ser vi en möjlig förändring i arkitektkontorens ökade inflytande över byggprocessen, eftersom arkitekterna då på allvar får ta ansvar för valen som görs på ritbordet.

  Maktförskjutningar i en industri är i grunden något väldigt spännande. I alla fall för de flesta.

  CHRISTIAN VON ESSEN


  Christian von Essen, chefredaktör Svenska Byggprojekt